Selasa, 25 Ogos 2009

PERGINYA SEORANG PUTERA TERBAIK SUNGAI PAHANG

Catatan: Berita pemergian tentang Ahmad Taha ini tersalah lapor. - Kini Dan Silam)

Jumaat, 2009 Julai 17
PERGINYA SEORANG PUTERA TERBAIK SUNGAI PAHANG

Alfatihah…..

Pada 15 Julai 2009, seorang putera terbaik Sungai Pahang telah pulang kerahmatullah. Beliau adalah Ahmad bin Taha, bekas kader Rejimen Ke-10 TRM. Rakan seperjuagan di Kampung Perdamaian Sukhirin berdoa semoga Allah menempatkan Allahyarham di kalangan orang-orang yang soleh. – Amin

Allahyarham Ahmad Taha atau nama samarannya Remaja, dilahirkan pada bulan November 1926 di Kampung Buntut Pulau, Mukim Perak, Daerah Temerloh, Pahang, menerima pelajaran sehingga darjah 6 sekolah Melayu.

Selepas Perang Dunia Kedua, beliau menyertai API, kemudian PETA. Beliau berkhidmat dalam rombongan bangsawan sebagai palakon, mempersembahkan drama, opera dan lain-lain untuk membangkitkan semangat kemerdekaan di bawah pimpinan Kamarulzaman Teh. Beliau pernah ikut serta dalam rombongan mendamaikan pergaduhan bangsa-bangsa di Bentong.

Beliau menjadi perhatian penjajah British kerana menyertai perjuangan untuk kemerdekaan tanah air. Setelah penjajah British mengisytiharkan Undang-undang Darurat pada bulan Jun 1948, rumahnya diserbu polis, tapi beliau telah berpindah ke hutan belukar. Pada bulan Oktober 1948, barulah beliau dapat berhubung dan menyertai Rejimen Ke-10. 1948 - 1953 pernah bertempur belasan kali dengan askar komanwel British.

Pada tahun 1953 – 1954, beliau ikut serta dalam perpindahan strategik Rejimen Ke-10 ke kawasan sempadan, ditugaskan menyusun massa. Pada tahun 1977 beliau berkhidmat di Kompeni Ke-22 Rejimen Ke-10 dan pada tahun 1984 berkhidmat di Platun Ke-12.

Selepas penandatanganan perjanjian damai Haadyai, beliau pulang ke kampung halamannya di Buntut Pulau.

Ahmad bin Taha…..
Kau adalah pahlawan rakyat yang sejati!
Hidupmu berjasa, matimu mulia!



Nota: Sila rujuk: Pohon Ampun Maaf

http://matamin.blogspot.com/2009/07/pohon-ampun-maaf.html

Dicatat oleh M.A. di Jumaat, Julai 17, 2009


11 ulasan:

md jali berkata...
Al-Fatihah!Semoga Allahcucuri rahmat atsa rohnya!

Tanpa Nama berkata...
Alfatihah buat pejuang kemerdekaan Ahmad Taha.
Kami generasi baru berbangga dengan semangat kepahlawananmu. Kau pahlawan rakyat tulen, pewaris perjuangan Datok Bahaman!

Abadilah pahlawan rakyat!

Dol
Pakwar berkata...
alfatihah

Tanpa Nama berkata...
Alfatihah buat semua pejuang kemerdekaan yang telah gugur

Man
YANG GAMBI berkata...
Salam,

Al Fatihah ..........
Herman berkata...
Alfatihah....

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya!

Man

Tanpa Nama berkata...
YANG GAMBI,syukurlah kalau kau ikhlas..... aku dah tengok blog kau yang anti komunis dengan tak beralasan tu.semuga alfatihah kau tu diterima Allah s.w.t........

Tanpa Nama berkata...
Al-Fatihah.

blog yang gambi pedooh melampau, dah la xde point apepun..layout mcm budak kecik..hampas.tuko je la nama "yang hampas".
POKTEHZUL berkata...
Al-Fatihah.. dan takziah untuk keluarga pakcik ahmad.. Apa khabar agaknya pakcik IBRAHIM CHIK??
Kekacang berkata...
Alfatihah.
Tanpa Nama berkata...
Al -fatihah...

Anak Bentong
2009 Julai 20 11:22

Tiada ulasan:

Catat Ulasan